Thursday, March 24, 2011

nozzle (copy dr kak wan)

Terima kasih banyak-banyak kepada kak Wan dr http://citarasawan.blogspot.com atas perkongsian ilmu yg sgt berguna kepada org yg br nak belajar dlm bidang bakery ini...:)
ekorasi kek (Cake Decorating) telah menjadi salah satu hasil seni, dengan sedikit usaha, kreativiti dan pertolongan peralatan kecil ini ...(nozzle/tips), sebiji kek bulat atau persegi yang biasa akan bertukar menjadi sebiji kek yang elegan, hebat dan di kagumi ...




Teknik dekorasi kek menggunakan kaedah memicit (piping) adalah satu cara yang paling kreatif dalam menghias kek. Terdapat pelbagai bentuk dan saiz muncung (nozzle) untuk menghasilkan hiasan seperti bentuk kelopak bunga, daun, jalinan bakul, rumput, pokok, hati, dan bintang. Aising yang sering di gunakan untuk kaedah memicit ini adalah dari jenis Buttercream icing (aising krim mentega), Butter icing (aising mentega) dan Royal icing (aising royal). Selain dari itu, chocolate ganache yang mempunyai kepekatan yang sesuai juga boleh digunakan dengan kaedah ini.








2.Kenali peralatan kecil yang amat berguna ini dalam menghasilkan pelbagai hiasan dengan cara yang berlainan



3.Muncung nozzle dalam pelbagai saiz dan kegunaan, nozzle bersaiz besar boleh digunakan pada doh pastri seperti biskut, elair dan sebagainya.




4.Drop Flower Tips - Menbentuk bunga




5.Petal and Leaf Tips - Membentuk kelopak dan daun






6.Tips for flower petals, ruffles, drapes, swags and bows



7.Tips for shell, ropes, hearts, christmas trees, ring candle holders
Untuk memahami dan mempelajari teknik dekorasi ini dengan lebih mendalam, boleh layari ke Creative-cake-decorating.com

2 comments:

  1. Sakinah..salam kenal dan ziarah...akak follow ye..jgn. lupa ziarah blog akak dan folo ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak Azi..maafla sy ni dah lama xmenjenguk ke sini. Terima kasih byk2 sudi ziarah sy yg br nak bertatih blog ni. Sy dh ziarah blog akak...wah cantik2 design..mohon tunjuk ajar ya kak..TQ yer

      Delete